Geopolitieke spanningen
Conflicten en politieke instabiliteit in landen dichtbij en veraf van Europa, zoals in Oekraïne of het Midden-Oosten, hebben directe en indirecte gevolgen voor de EU. Spanningen leiden tot economische sancties, militaire betrokkenheid en diplomatieke inspanningen die vaak de individuele belangen van lidstaten overstijgen.
Asiel
De EU moet een manier vinden om humanitaire hulp te bieden, grensbeveiliging te organiseren en een eerlijke verdeling van asielzoekers onder lidstaten te waarborgen. Deze vraagstukken zijn complex vanwege de uiteenlopende perspectieven en capaciteiten van lidstaten om vluchtelingen op te vangen. Vooral met een verwachte overwinning van het populistische rechts, zal er meer druk komen om effectieve Europese beleidsmaatregelen te creëren en uit te voeren.
Klimaat
Met de toenemende urgentie van klimaatverandering, zal het aanpakken van dit vraagstuk een van de prioriteiten zijn voor het nieuwe Europees Parlement en de Europese Commissie. De Europese Green Deal, gelanceerd in de afgelopen periode, moet verder worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Het creëren van duurzame landbouw speelt een cruciale rol in het behalen van klimaatdoelen, aangezien de landbouwsector een aanzienlijke impact heeft op broeikasgasemissies en biodiversiteitsbehoud. Europese beleidsmakers zullen meer nadruk leggen op milieuvriendelijke landbouwpraktijken en investeren in groene technologieën.
Economie
De economie en economische positie van de EU zullen een belangrijk thema zijn in de komende regeerperiode. In de afgelopen periode speelde alles rond COVID-19 een belangrijke rol. De komende periode zal draaien om groei. Investeringen in innovatie, digitalisering en infrastructuur zullen worden bevorderd om de economieën van de lidstaten te versterken. Tegelijkertijd zal de focus liggen op het verminderen van economische ongelijkheid en het bevorderen van inclusieve groei zodat alle Europeanen kunnen profiteren van het herstel. Handelspolitiek, en in het bijzonder hoe de EU zich moet verhouden tot China, zal ook vaak op de agenda staan in Brussel en Straatsburg.
Defensie
Met toenemende geopolitieke spanningen blijven defensie en veiligheid hoog op de agenda staan. Europese leiders zullen de defensiecapaciteiten van de EU willen versterken en de samenwerking tussen lidstaten op dit gebied verder bevorderen. Dit kan inhouden het bevorderen van gezamenlijke defensieprojecten, het verhogen van defensie-uitgaven en het versterken van de Europese defensie-industrie. Daarnaast zal de EU een actievere rol op het wereldtoneel nastreven, vooral op het gebied van crisisbeheer en conflictpreventie. Hoe de EU een actievere rol op het wereldtoneel zal zoeken en hoe ze zich zal blijven verhouden tot de NAVO, is ook een interessant onderwerp.
High-tech
De digitale transformatie zal economische groei en innovatie in Europa stimuleren, en het is cruciaal dat de EU haar positie als wereldleider in high-tech behoudt en versterkt. Europese beleidsmakers zullen zich richten op het bevorderen van digitale innovatie, het versterken van cyberbeveiliging en het reguleren van de digitale markt. Investeringen in sectoren zoals kunstmatige intelligentie, blockchain en biotechnologie zullen worden bevorderd om de Europese concurrentiepositie te versterken en technologische soevereiniteit te waarborgen.
Belang van de uitslag
De uitkomst van de verkiezingen zal een cruciale indicator zijn voor de politieke richting van Europa van 2024-2029 en de mate van steun voor Europese integratie. Indien eurosceptische partijen aanzienlijke winst boeken, wat volgens de peilingen onmiskenbaar het geval is, zal dit ongetwijfeld de ambitie van pro-Europese partijen voor een meer verenigd Europa bemoeilijken.
De eerste 100 dagen
Na de verkiezingen zal het Europese poppenspel snel losbarsten. In de zomer wordt duidelijker hoe de nieuwe Europese Commissie eruit zal zien. Na de zomer vinden hoorzittingen met de kandidaten plaats in het Europees Parlement. Voor bedrijven en organisaties is het belangrijk om op tijd “aanwezig” te zijn. De eerste honderd dagen van een nieuwe Europese Commissaris zijn cruciaal om beleid en prioriteiten voor de komende termijn te beïnvloeden. In deze periode worden strategieën opgesteld en jaarplannen gesmeed. Net als nieuwe CEO’s in het bedrijfsleven, worden deze eerste dagen vaak gezien als een kans om snel invloed uit te oefenen en een duidelijke koers uit te zetten. Natuurlijk zullen ook nieuwgekozen EP-leden tijdens en na de zomer op zoek zijn naar input van belanghebbenden om zich te positioneren op de voor hen belangrijke beleidsonderwerpen.
Om de agenda van de nieuwe Europarlementariërs en de nieuwe Eurocommissarissen te beïnvloeden, is het belangrijk om de strategie in de komende weken te definiëren.
Benieuwd hoe uw organisatie zich kan positioneren ten opzichte van de Europese politiek? Neem contact op met Castro EU om samen de mogelijkheden te bekijken.